На ринку 17 років site_logo
Uk
Ваше місто Київ
Виберіть своє місто
Продукція
11 вересня

З різних причин виникають ситуації, у яких є необхідність вилучення склопакета з рами. Робиться це для того, щоб поміняти його на нову, покращену модель, через пошкодження або елементарно, щоб помити вікно без стулки – у будь-якому випадку корисно буде знати нюанси проведення таких робіт.

Ця процедура має деякі ризики, оскільки сам виріб дуже крихкий. При неправильних діях легко можна пошкодити або розбити його. Саме тому багато хто не наважується на самостійні кроки, а відразу звертається до майстрів. Компанія Gazda займається не тільки професійною заміною склопакетів, а й ремонтом вікон та їх виготовленням.

У цій статті ми розберемо детально, як вийняти склопакет в домашніх умовах, як проводиться його заміна та витягування скла.

Зміст:

  1. Причини для зняття
  2. Як все влаштовано: конструкція виробу
  3. Необхідні інструменти проведення робіт
  4. Як зробити заміну та демонтаж самотужки
  5. Як витягнути скло
  6. Корисні поради
  7. Чи варто цим займатися самостійно

Причини для зняття

Є як мінімум чотири причини, через які може з’явитися необхідність вийняти склопакет із рами. Це робиться на користь покращення тепло- та звукоізоляційних властивостей або для покращення естетичного вигляду виробу.

  Давайте їх розберемо:

  1. Необхідність замінити його на якіснішу модель з кращими експлуатаційними властивостями.
  2. Пошкодження, подряпини на старому виробі.
  3. Проблеми з герметичністю внаслідок помилок під час монтажу або низької якості використаних матеріалів.
  4. Загальне оздоблення укосів глухого металопластикового вікна, під час якого знадобилося проводити демонтаж.

Варто зазначити, що причини для проведення процедури є – треба тільки розуміти, яким чином це робиться.

Як все влаштовано: конструкція виробу

Перед тим, як розпочати роботу, потрібно спочатку розібратися завдяки чому виріб тримається в рамі. Розуміння того, як усе влаштовано допоможе значно підвищити шанс успішного проведення роботи.

Вікно утримують у рамі спеціальні елементи – штапики, які вмонтовані в неї. Вони використовувалися й раніше в конструкції дерев’яного віконного профілю. Сучасний штапик виготовляється з ПВХ, його вставляють по всій площині скла в раму. Щоб витягти склопакет правильно та не пошкодити вікно, обов’язково треба враховувати положення штапиків.

Необхідні інструменти для проведення робіт

З конструкцією розібралися, тепер займемося підготовкою інструментів. Їх знадобиться не так багато й знайти все зі списку в будівельному магазині не важко. Отже, вам потрібно приготувати:

Як зробити заміну та демонтаж самотужки

Насамперед необхідно зняти всю стулку, щоб зручно було провести роботу. Для цього спочатку знімається декоративна накладка з верхньої частини петлі, а потім витягується стрижень, що її утримує. Від’єднану частину треба поставити на підлогу так, щоб вона не впала і не пошкодилась.

Якщо пластикове вікно «глухе», то цей етап пропускається – можна відразу приступати до покрокових дій. Вся робота проходитиме стоячи, у вертикальному положенні, доведеться знайти партнера для підстрахування.

А тепер розберімо, як вийняти склопакет правильно в домашніх умовах:

  1. Потрібно спочатку взяти шпатель або ніж, прикласти до щілини між рамою та штапиком під кутом в 45 градусів.
  2. Візьміть молоток й дуже акуратно постукуйте на шпатель, відсуваючи штапики по черзі.
  3. Пройдіться по середині віконної рами, поступово рухаючись до країв, треба пройти по всій довжині шва. Дуже важливо робити це обережно, адже є великий ризик подряпати або пошкодити раму. Очевидно, що це вплине на її зовнішній вигляд.
  4. Коли щілини від постукувань збільшаться, можна змінити шпатель на стамеску та повторити процедуру по всьому периметру вікна.
  5. Зніміть штапики, починаючи з довгих бічних, потім знімаються короткі, але верхній демонтується в останню чергу.
  6. Притримуйте скло при вилученні верхнього штапика, адже воно може випасти. Якщо габарити вікна великі, слід обов’язково проводити процедуру з помічником, щоб він підстрахував виріб від падіння.
  7. Щоб безпечно витягнути склопакет із вікна, знадобляться гумові присоски. Якщо їх у вас немає, то зробити це можна руками: нахиліть раму трохи у свій бік, щоб виріб відійшов – тоді можна буде взяти його рукою. Надійно тримайте його, бо він може впасти.
  8. Беріть скло з боків і обережно знімайте.

Якщо проводяться маніпуляції щодо заміни виробу, то для його встановлення потрібно зробити всі ці кроки, тільки у зворотному порядку. Перед установкою слідкуйте, щоб фальці рами були чисті. Першим необхідно вставити сам виріб, потім верхній штапик, а потім нижній та бокові. Після проведення робіт можна протерти нове скло, зняти захисну плівку, якщо ставилися нові вироби.

Як витягнути скло

Якщо скло пошкоджено, може знадобитися його витягти зі склопакета. Зробити це нескладно. Спочатку підрізається шар герметика будівельним ножем, потім треба зняти весь герметик за контуром й дістатись рами з алюмінію. Далі скло можна витягувати та замінювати на нове, а потім забезпечити новий шар герметика.

Як бачите, цей процес набагато простіший та швидший, але не забувайте, що краще виконувати його в захисних рукавичках. Скло дуже крихке, тому варто дотримуватися ще більшої акуратності, бо ризик зіпсувати конструкцію значно вищий.

Корисні поради

Склопакет є найуразливішою складовою вікна, тому виймати його потрібно лише за крайньої потреби. Дуже важливо при цьому знати про особливості процесу, бути впевненим у власних силах, мати всі необхідні інструменти.

Ось кілька корисних порад, які допоможуть вам зробити все вдало та правильно:

Чи варто цим займатися самостійно

Сучасні металопластикові вікна – досить складна конструкція, а склопакет – найтендітніша їх частина, яка нерідко виходить з ладу. Тому ставитись до них потрібно дбайливо, навіть попри зовнішню надійність. Скло може бути захищене плівкою або якимись захисними покриттями, але вони все також легко можуть розбиватися або давати тріщину. Якщо поламання все ж таки трапляється, багато хто обирає закликати на допомогу фахівців з ремонту вікон.

Найчастіше склопакети з тієї чи іншої причини потрібно замінити на нові, можливо навіть більш удосконалені, з великою кількістю камер та покращеними теплоізоляційними властивостями. У цьому випадку краще звертатися до компаній, які виробляють та ремонтують пластикові вікна, адже у них можна не тільки замовити сам виріб, а і якісні виміри спеціальним інструментом.

Звичайно, можна самостійно виміряти параметри та замовити виріб у фірмі, й після зайнятися демонтажем старого та встановленням нового склопакета в домашніх умовах на свій страх та ризик. Але потрібно розуміти всю відповідальність цієї роботи, нюанси її виконання, оскільки помилки чи похибки можуть коштувати вам дуже дорого.

Щоб зберегти свої сили та нерви краще звернутися до фахівців з компанії Ґазда, оскільки вони мають достатній досвід роботи та необхідні інструменти. Професіонали проводять демонтажні роботи дбайливо та за всіма правилами, потім ставлять новий виріб у раму, надійно його закріплюючи. Робиться все в короткі терміни та якісно, тому ви не пошкодуєте.

Інші публікації

закрити
закрити Зворотний дзвінок Залиште номер телефону і ми
передзвонимо вам Найближчим часом
закрити Відправити замовлення Залиште номер телефону і ми
передзвонимо вам Найближчим часом
закрити Відправити замовлення Залиште номер телефону і ми
передзвонимо вам Найближчим часом

Cписок порівнянь

закрити Меню