На ринку 17 років site_logo
Uk
Ваше місто Київ
Виберіть своє місто
Продукція
8 серпня

Кожному домовласнику хочеться створити затишок та комфортні умови для проживання в будинку чи квартирі. Одним із ключових аспектів їх створення є правильне оформлення вікон. Укоси на вікнах потрібні не тільки для декоративних цілей, вони допомагають значно покращити теплоізоляційні властивості віконної конструкції, забезпечують захист від згубного впливу зовнішніх факторів, наприклад, пилу або вологи.

У статті йтиметься про те, як зробити укоси на вікнах з пінопласту. Даний матеріал вважається популярним, завдяки міцності, легкості та гарній теплоізоляції – він відмінно підходить як для зовнішнього, так і для внутрішнього оздоблення. До того ж установкою можна зайнятися самостійно, якщо дотримуватись простих рекомендацій та робити це акуратно. Якщо ви сумніваєтеся у власних навичках, можна довірити оформлення укосів професіоналам з компанії Gazda.

Зміст:

  1. Чому роблять укоси з пінопласту
  2. Переваги пінопласту як віконного укосу
  3. Які інструменти та матеріали потрібні
  4. Підготовка до процесу та розкрій деталей оздоблювального матеріалу
  5. Монтаж внутрішніх укосів
  6. Монтаж зовнішніх укосів
  7. Декоративне оздоблення
  8. Підсумки

Чому роблять укоси з пінопласту

Під час монтажу вікна логічно з’являються тріщини та сколи, адже це по суті процес руйнування отвору. Навіть якщо використовуються найдорожчі та сучасні моделі, це не врятує їхній зовнішній вигляд, такі вікна будуть виглядати неакуратно. Ось чому важливо після установки відразу займатися оздобленням внутрішньої та зовнішньої частини отвору вікна.

Укоси потрібні, щоб закрити ту частину отвору, що утворюється між фасадом та рамою. Зазвичай заведено робити їх після заміни віконного блоку, але мало хто із фахівців захоче займатися цим. Хоча, через таку недбалість монтажна піна, що утримує весь віконний блок, може засихати, кришитися, в ній дуже швидко утворюються прогалини.

Раніше для захисту житла від вологи, і щоб зберігати тепло використовували розчин бетону та штукатурку. Такий спосіб обробляти укоси не відрізняється особливою надійністю і має свої мінуси:

Головною перевагою цього способу була простота й дешевизна. Але з’явився простіший та дешевший варіант – обшивка пінопластом. Такий вид утеплення та оформлення укосів стає з кожним роком дедалі популярнішим, адже у нього досить багато переваг.

Переваги пінопласту як віконного укосу

Зараз більше використовують укоси з таких матеріалів, як пластик, метал та пінопласт. Це логічно, адже всі вони просто встановлюються, мають привабливий зовнішній вигляд, чудові теплоізоляційні властивості, тривалий термін служби, а також не деформуються й не іржавіють.

Якщо брати саме особливості пінопласту, як матеріалу, то він також поширений, і не тільки для віконних укосів, але й для утеплення стель, стін будинку. Вибирають його з низки причин:

  1. Легка вага.
  2. Доступна ціна.
  3. Безпечний для екології та людини.
  4. Має стійкість до різних зовнішніх факторів.

Утеплення пінопластом виглядає схожим на оздоблення гіпсокартоном. Але якщо цей матеріал застосовується тільки для робіт всередині приміщення, то пінопласт підійде як для внутрішніх, так і зовнішніх укосів. Робити монтаж можна відразу після того, як висохне монтажна піна.

Які інструменти та матеріали потрібні

Перед тим, як братися до оздоблення, потрібно приготувати деякі інструменти, які знадобляться в роботі. Для першого етапу знадобиться малярський ніж, будівельний міксер, щоб перемішати розчин, рівень, пензлик, шпатель та дриль.

Також приготуйте:

Якщо все буде у вас під руками, процес пройде значно швидше і комфортніше.

Підготовка до процесу та розкрій деталей оздоблювального матеріалу

Підготовчі роботи – дуже важливий етап, який полягає у розкрійці листів оздоблювального матеріалу та ретельних вимірах вікна. Оскільки укоси будуть «посаджені» досить глибоко, їх габарити повинні відповідати габаритам вікна. Тільки після цього можна переходити до оздоблення.

Ось які кроки потрібно зробити:

Крок 1: Підготовка поверхні.

Перед тим, як розпочати роботу, переконайтеся, що поверхня віконного отвору чиста та суха. Видаліть всі забруднення й фарбу, що облущилася. Якщо поверхня нерівна, вирівняйте її за допомогою штукатурного розчину.

Крок 2: Вирівнювання.

Якщо ви зробили попередній крок і поверхня вийшла недостатньо рівна, то поґрунтуйте її та дайте час для висихання.

Крок 3: Розмітка та розкрій.

Уважно зробіть вимірювання вікна. На основі вимірів віконного отвору зробіть розмітку на пінопласті та акуратно виріжте відповідні частини, використовуючи малярний ніж.

Монтаж внутрішніх укосів

 

Отримані деталі оздоблювального матеріалу з’єднують між собою за допомогою монтажного клею – він наноситься на шви. Потрібно зафіксувати намазаний клеєм елемент на вибраній ділянці, добре притиснути лист до поверхні, при цьому стежити за рівністю виконаної роботи за допомогою рівня. Виріб варто залишити після проклеювання, щоб він встиг добре висохнути – знадобиться близько години часу.

Щоб повністю не покладатися на надійність клейової маси, закріпіть дюбелями укоси – робиться це вже після просихання клею. Отриманий шар спочатку покривають звичайною шпаклівкою, вирівнюють всі нерівності, а потім і стартовою, на яку зверху наносять армування шляхом вдавлювання в розчин, що не застиг. Також встановлюються перфоровані куточки, щоб захистити кути від пошкодження.

Для збільшення міцності рекомендують робити армування склопластиком. Спочатку матеріал ріжуть стрічками із шириною укосу, фіксують склопластик степлером, а зверху монтажним клеєм. Коли шар клею на армуванні висохне, конструкцію потрібно буде зашпаклювати. Після цього укіс фарбують або штукатурять для декоративних цілей.

 

Монтаж зовнішніх укосів

 

Якщо ви хочете знати, як зробити укоси на вікнах з пінопласту з боку вулиці, то зараз коротко розповімо про це. Оскільки зовнішні укоси схильні до більшого впливу зовнішніх факторів, то й вибір інструментів/матеріалів повинен відповідати цим особливостям. Рекомендується використовувати пінополістирол – він набагато щільніший та має більш надійні технічні характеристики. До того ж необхідно підібрати й спеціальний клей, щоб він підійшов для оздоблення зовнішніх укосів.

Отже, сам процес монтажу трохи відрізняється від робіт усередині приміщення:

  1. Вимішайте перед початком роботи клейову масу до загустіння – так, щоб він вільно стікав по шпателю.
  2. Втирайте клей у ділянку стіни.
  3. Вирізаний та підготовлений відрізок пінополістиролу також покривається клеєм за допомогою шпателя із зубцями.
  4. Починайте працювати з нижньої частини віконного отвору, постійно перевіряйте себе рівнем.
  5. Не заощаджуйте клей, особливо при фіксації бічних панелей, щоб не утворилися порожнечі. Якщо він вилізе в деяких місцях, його можна просто видалити губкою.

Декоративне оздоблення

Привабливість укосів грає велику роль, як усередині, так і зовні приміщення. Тому, дочекавшись, коли висохне клейова маса, обробіть поверхню ще раз клеєм, зробіть армування та перфоровані куточки на кутах.

Коли все це висохне, подумайте, як декорувати поверхню. Її можна пофарбувати в будь-який відтінок, який захочеться або покрити штукатуркою. У другому випадку можна трохи увімкнути фантазію, додати якісь декоративні елементи, ліпнину або зробити імітацію певної фактури. Враховуйте гармонійне поєднання цих елементів із загальним дизайном будинку та віконних конструкцій, щоб гарно доповнити картинку.

Підсумки

Загалом, завдяки послідовності та уважності, можна самостійно впоратися із завданням. Насправді нічого складного немає, особливо якщо ви відповідально поставитеся до підготовки вікна, вирівнювання та купите усі необхідні інструменти/матеріали.

Також завжди є чудова альтернатива – викликати співробітників приватної компанії Газда, щоб вони якісно та швидко зробили укоси на вікнах.

 

Інші публікації

закрити
закрити Зворотний дзвінок Залиште номер телефону і ми
передзвонимо вам Найближчим часом
закрити Відправити замовлення Залиште номер телефону і ми
передзвонимо вам Найближчим часом
закрити Відправити замовлення Залиште номер телефону і ми
передзвонимо вам Найближчим часом

Cписок порівнянь

закрити Меню